Kasza gryczana - inaczej



Jest to sprawdzony przepis mojego taty. Kasza gryczana przygotowana w ten sposób jest sypka i niezwykle smaczna. Ma zupełnie inny smak niż ta przygotowywana w woreczkach. Można ja podawać z sosami lub białym serem, ale najlepiej smakuje sama, zwłaszcza gdy jest odpiekana.

1.5 szkl kaszy gryczanej
3 szkl wody
1 jajko
sól
olej

Kaszę wsypać do miski, wbić jajko i dokładnie wymieszać. Następnie odstawić na 30 min, żeby jajko na ziarenkach kaszy wyschło (co jakiś czas przemieszać). Nastawić wodę, bo potrzebny będzie wrzątek. Rozgrzać olej na głębokiej patelni, wrzucić kaszę i smażyć ją na małym ogniu, ciągle mieszając i uważając, żeby się nie przypaliła (ok. 2 min). Zalać kaszę wrzątkiem. Uważajcie na gorącą parę przy wlewaniu wody!!! Następnie posolić i przykryć patelnię pokrywką. Zostawić na małym ogniu, żeby kasza wchłonęła wodę, mieszając od czasu do czasu.

4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasza przepyszna. Przepis wypróbowałam. Umieszczę go, w najbliższym czasie, również na moim blogu.Zapraszam http://www.mojewypiekiinietylko.com/
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj Aniu. Twoja kasza zagościła na stałe w mojej kuchni. Tym razem zrobiłam z boczniakami. Zapraszam do mnie na bloga.:)
    http://www.mojewypiekiinietylko.com/2014/04/kasza-gryczana-inaczej/#more-2442

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł! Wypróbuję, zapewne będzie super! Dziękuję

    OdpowiedzUsuń