Jest to jedna z klasycznych czeskich potraw. Prosta, smaczna i pożywna zupa, na którą przepis znalazłam tutaj.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihRzQkKKEOz0yhgL7ktLZYKHYML69LLWp61XMmpb4ZDERRXaPuRJc4XSilLlgmTqrVX7GCaAYlmDpRacoo5HVkcC3jDUVkbpN67Mvq9rzhzj0C5AfoW2CvQcIlL7qhUr1wv6ld0objzMnD/s280/Bramboracka.jpg)
½ kg ziemniaków
1 cebula
3 ząbki czosnku
5 dag wędzonego boczku
3 dag mąki pszennej
2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, majeranek
sól, pieprz
świeży koper
grzanki
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać posiekaną drobno cebulę oraz czosnek. Zagotować 2 litry wody. .Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do boczku i cebuli, smażyć 5 min mieszając, potem oprószyć mąką i smażyć jeszcze następne 3 minuty. Zalać wrzątkiem, dodać przyprawy i gotować 15 min, aż zupa zgęstnieje a ziemniaki będą miękkie. Przyprawić poszatkowanym koperkiem i podawać z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz