![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiPUKNn0bKRbOqDPmqBB8BOHRPzRs-SbLszJBcZTkyuefomTxz02wqXpwc535EvELuBHjXW098aF-ntKEHuolEk6-ee6pPyHoEb5uoniXGq3O_kI5a-sXib-T3abSnSfLQAobU0dfgwXwIj/s200/slowacja.jpg)
W ramach tygodnia kuchni słowackiej zapraszam na tradycyjną kapustnicę. Zupa jest jednym z dań serwowanych często na weselach, jak również w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Bazowałam na przepisie ze słowackiego bloga.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiueGcGrxHQZscJePOI_p8o5PLlXrubOWl7V1dNaMFSYptGnCzWyxIT9teTQOH0kgmXvFMoWIATwTo_L9ne7Sgy7y1hhRRz4IlW9SZtUIMFEPTrn_MNziEQ6DuTkYI4aPt-nE_iozzKn_dr/s280/Kapustnica.jpg)
½ kg kiszonej kapusty
1 cebula
30 dag kiełbasy
10 dag wędzonego boczku
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
garść suszonych grzybów
2 suszone śliwki
2-3 ziemniaki
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, czerwona papryka słodka, kucharek
2 łyżki kwaśnej śmietany
Należy spróbować czy kapusta nie jest zbyt kwaśna, w razie potrzeby przepłukać. Następnie poszatkować, zalać wodą, dodać całą kiełbasę, grzybki, śliwki, liście, ziele i kucharka. Zagotować kapustę i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować kapustę do miękkości, w trakcie wyjąć ugotowana kiełbasę, obrać ze skóry i pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić poszatkowaną cebulę i drobno pokrojony boczek, a następnie dodać do ugotowanej kapusty. Wrzucić też pokrojoną kiełbasę, doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku, dodać przecier i śmietanę. Oprószyć świeżym koperkiem.
1 cebula
30 dag kiełbasy
10 dag wędzonego boczku
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
garść suszonych grzybów
2 suszone śliwki
2-3 ziemniaki
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, czerwona papryka słodka, kucharek
2 łyżki kwaśnej śmietany
Należy spróbować czy kapusta nie jest zbyt kwaśna, w razie potrzeby przepłukać. Następnie poszatkować, zalać wodą, dodać całą kiełbasę, grzybki, śliwki, liście, ziele i kucharka. Zagotować kapustę i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować kapustę do miękkości, w trakcie wyjąć ugotowana kiełbasę, obrać ze skóry i pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić poszatkowaną cebulę i drobno pokrojony boczek, a następnie dodać do ugotowanej kapusty. Wrzucić też pokrojoną kiełbasę, doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku, dodać przecier i śmietanę. Oprószyć świeżym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz