Jednym z moich ulubionych programów kulinarnych jest ‘Domowy kucharz’, w którym kanadyjczyk Michael Smith przygotowuje proste i smaczne potrawy. Dziś przedstawię wam jeden z jego przepisów. Jest to niezwykle smaczne ciasto drożdżowe.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjkB9wDcTsYSAuVFqan2AitQB-Nzz-Oo5RtsXUON85Dfnn6az2eiX8EObv-PvyYZ4jp8X7qAhl9q4AifzbUs7c8OSlnwlExfwuAiTlWemzZp32OJK0nkANm63MSuV8JXsO8nMjs4A3KIYd6/s280/MonkeyBread.jpg)
¼ kostki roztopionego masła
2 szkl mleka
¼ szkl brązowego cukru
4 szklanki mąki
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka soli
1 łyżka suchych drożdży
Do obtoczenia:
1 szkl brązowego cukru
3 łyzki cynamonu
½ kostki roztopionego masła
Z podanych składników wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia na godzinę, żeby podwoiło objętość. W tym czasie roztopić masło do obtaczania, a w miseczce wymieszać cukier z cynamonem. Z ciasta formować małe kulki, maczać je w roztopionym maśle i obtaczać w cynamonowum cukrze. Kulki układać w formie do babki lub tortownicy, nastepnie przykryć ściereczką i zostawić jeszcze na ok. 45min. do wyrośnięcia. Piec w 180 stC przez ok. 40 min
Z podanych składników wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia na godzinę, żeby podwoiło objętość. W tym czasie roztopić masło do obtaczania, a w miseczce wymieszać cukier z cynamonem. Z ciasta formować małe kulki, maczać je w roztopionym maśle i obtaczać w cynamonowum cukrze. Kulki układać w formie do babki lub tortownicy, nastepnie przykryć ściereczką i zostawić jeszcze na ok. 45min. do wyrośnięcia. Piec w 180 stC przez ok. 40 min
O, ale szczęście! Ostatnio szukałam tego przepisu na kuchnia.tv i nie mogłam znaleźć, i się wkurzałam ^^ Bardzo fajnie, że go umieściłaś, dzięki :) W sobotę robię to ciasto! :)
OdpowiedzUsuń