Do upieczenia tego chleba zainspirował mnie przepis na stronie Nice and Smooth, jednak z braku ładnych smacznych pomidorów o tej porze roku wykorzystałam suszone z zalewy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgp2BDl1TSO8ZF_QjMQnDv7OWsxVI2z1un5HBaMFGx_YrqLt4UWx9AEJYHxcgF1tBQJNAgKNTHQduOs2-f4YhIpDHsHuT2M_cDABscI2oXtqgcIIkRTxBn4TSFosd4Y5rl4cVSRbi4reRm2/s280/Chleb+z+suszonymi+pomidorami.jpg)
1 łyżka oliwy
1 ½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki bazylii
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 średnia cebula
4-5 suszonych pomidorów w oliwie
500g mąki
1 łyżeczka suszonych drożdży
Cebulę poszatkować i zrumienić na maśle. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieścić w podanej kolejności w pojemniku do pieczenia chleba. Piec na programie podstawowym 3h20min.
Jeżeli ktoś nie ma maszyny do pieczenia chleba należy z podanych składników wyrobić ciasto i odstawić je do wyrośnięcia na ok. 1h. Następnie ciasto należy odgazować, uformować bochenek, umieścić go w keksówce, przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 45min. Posmarować wierzch jajkiem rozmąconym z wodą i piec 35-40min w 200stC.
nigdy nie jadłam takiego chleba
OdpowiedzUsuńpyszny musi byc :-)
chleba z suszonymi pomidorami ni epróbowałam jeszcze piec, ale wszystko przede mną. Musi byc pyszny.
OdpowiedzUsuńJak dotąd, najbardziej chyba lubię taki bazyliowy :)
ciekawy chlebek :) ale pewnie i tak wszamałabym go z pomidorkiem na wierzchu :) jak pomidorowo, to na całego :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam! Ally ze Zwegowanych