Gofry

Wypróbowałam już wiele przepisów na gofry, ale ten jak na razie zdominował wszystkie. Przygotowane w ten sposób gofry są chrupkie na zewnątrz i mięciutkie w środku. Warunkiem koniecznym jest przełożenie ich na kratkę zaraz po upieczeniu. Przepis znalazłam w serwisie ‘moje przepisy.pl’. Zamiast aromatu dodałam cukier waniliowy.


3 szkl maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szkl cukru pudru
3 jaja
2 szkl mleka
½ szkl oleju
Cukier waniliowy

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu olej. Masa musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą z żółtek. Nagrzać gofrownicę, za pomocą pędzelka lekko natłuścić formę olejem i wlewać ciasto. Po upieczeniu gofry układać na metalowej kratce do wystygnięcia (zaraz po upieczeniu są jeszcze miękkie, ale po chwili leżakowania na kratce staja się chrupiące).

4 komentarze:

  1. Jak ja dawno nie jadłam gofrów! Oj, zjadłabym z marmoladką na ten przykład :) Mniam!
    Pięknie wyglądają Twoje gofry i smakowicie :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne! Az zaluje, ze nie mam gofrownicy...
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Gofry wyglądają pysznie, kożystam z podobnego przepisu ;o)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam dzisiaj gofry i kożystałam z tego przepisu...wyszły przepyszne :) przy innych przepisach niestety nie zawsze wychodziły a te były dokładnie takie jak autorka opisuje ;) POLECAM z czystym sumieniem

    OdpowiedzUsuń