Miodek siostry Anastazji
Ciasto:
1/2 kostki margaryny
20 dag miodu
60 dag mąki
2 jaja
1 łyżeczka sody
12 dag cukru pudru
Margarynę posiekać z mąką, cukrem, dodać jaja, miód i zagnieść. Podzielić na 3 części i upiec osobno 3 placki.
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
1 sucha galaretka cytrynowa
1,5 łyżki masła
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przesmażyć z masłem i do uprażonych wsypać galaretkę.
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku
Śmietanę ubić, lekko posłodzić i połączyć z żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
Masa krówkowa:
puszka mleka skondensowanego słodzonego
25 dag orzechów włoskich
Mleko gotować w zamkniętej puszce przez 2 godz., wystudzić. Orzechy pokroić.
Przełożenie:
- placek miodowy
- masa jabłkowa
- placek miodowy
- masa śmietanowa
- placek miodowy
- polewa krówkowa i orzechy
Wow jaki wysokaśny, pyszny placuszek.
OdpowiedzUsuńpodoba mi się to ciasto, bardzo apetyczne
OdpowiedzUsuńaż ślinka leci! (:
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda;) lubię takie ciasta
OdpowiedzUsuńPolecam, zwłaszcza dzieciakom i nie tylko...:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto. Ja do wyrobu ciasta dałem taki produkt z Pińczowa miodzio porzeczkowy. Jest to naturalny produkt wytworzony przez dokarmianie pszczół owocowymi ekstraktami z czarnej porzeczki. Ciasto zyskało dodatkowego, owocowego smaku. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń