Ciasto na dużą blachę.
4 jaja
160g cukru80g mąki tortowej
80g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżki zimnej wody
Szczypta soli
Żółtka oddzielić od białek. Odłożyć 2 łyżki cukru, a resztę dodać do żółtek, wlać wodę i ubijać ok. 5 minut. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać odłożone wcześniej 2 łyżki cukru. Pianę połączyć z ubitymi żółtkami mieszając delikatnie łyżką. Potem stopniowo dodawać przesiane mąki. Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, natłuścić lekko olejem i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto i piec w 170stC około 40 minut.
2 czubate łyżeczki żelatyny w proszku
1/3 szkl. zimnej wody
500g mascarpone (Lidl)
1 op. ricotta fresca (Lidl)
1 op. cukru waniliowego
cukier puder do smaku
500 ml kremówki
Żelatynę zalać wodą i namoczyć. Mascarpone wymieszać za pomocą miksera z cukrem pudrem i waniliowym. Kremówkę ubić oddzielnie i delikatnie połączyć z masą mascarpone. Żelatynę lekko podgrzać i mieszać do całkowitego rozpuszczenia, następnie przestudzoną połączyć z masą. Upieczony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Masę podzielić na dwie części i przełożyć nią biszkopt (biszkopt można lekko nasączyć). Wstawić ciasto do lodówki, żeby stężało.
7 łodyg rabarbaru
1/2 szkl cukru
3 łyżki Bacardi
2 galaretki malinowe
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na 1 cm kawałki, zasypać cukrem i podgrzewać, co jakiś czas mieszając, żeby lekko zmiękł. Wlać 3 szkl. wody i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać Bacardi i wsypać galaretki. Mieszać do rozpuszczenia galaretki i odstawić do ostygnięcia. Tężejącą galaretką polać ciasto. Wstawić do lodówki.
oj, ale wspaniały! rozpustny, że hoho.
OdpowiedzUsuńpodoba mi się, podoba bardzo!
bardzo ładnie wyglada to ciasto :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale i pysznie i kusi na całego;)12 orszer
OdpowiedzUsuńsliczny, pewnie bardzo smaczny, koniecznie do wyprobowania
OdpowiedzUsuń