1 pierś z kurczaka
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
kilka pieczarek
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
mała czuszka chilli
mała cukinia
1/2 szkl ryżu do paelli
sos sojowy
sól, pieprz
rozmaryn
tymianek
czerwona czubrica
kmin mielony
kurkuma
1 szkl bulionu
świeża kolendra
Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić sosem sojowym, rozmarynem, tymiankiem, czerwoną czubricą i kminem. Odstawić na 30 min do lodówki.
Pieczarki pokroić w ósemki. Paprykę pokroić w paski. Cebulę poszatkować w kostkę.
Na rozgrzanej patelni, na oliwie zrumienić lekko cebulę, dodać starty czosnek i chwilę smażyć. Następnie wrzucić kurczaka, podsmażyć go i dodać pokrojone warzywa. Po 2 min wsypać ryż i kurkumę, zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem. Potem już nie mieszać, tylko lekko poruszać patelnią, żeby ryż nie przywarł do dna, ale spód zrobił się lekko przypieczony.
Przed podaniem posypać świeżą kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz