Przepis na te kruche ciasteczka znalazłam na stronie 'moje wypieki', zmniejszyłam jednak ilość cukru i dodałam kardamon. Ciasteczka skleiłam karmelem i obtoczyłam wiórkami.
Z porcji wychodzi 36 ciastek o średnicy 8 cm.
180g zimnego masła
160g cukru pudru
350g mąki pszennej
1 duże jajo
1 żółtko
cukier waniliowy
szczypta soli
1 łyżeczka kardamonu
Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią i schładzać ok 30 minut w lodówce. Potem rozwałkować na grubość 3 mm i piec ok. 10-12 minut w 180 stC.
Do dekoracji:
gorzka czekolada
marcepan
czerwony barwnik spożywczy
karmel z mleka zagęszczonego słodzonego
wiórki kokosowe
Marcepan zabarwić na czerwono i formować noski reniferów. Zamiast marcepanu można zrobić noski z M&M's.
Rogi, oczy i uśmiechy zrobić z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej (żeby czekolada błyszczała się, należy podczas rozpuszczania dodać trochę masła ).
Karmel przygotować z zagęszczanego mleka słodzonego, gotując puszkę przez 2h we wrzątku, na bardzo małym ogniu. Puszka musi być całkowicie przykryta wodą. Wystudzić puszkę przed otwarciem!
Przełożyć ciastka karmelem, a brzegi obtoczyć w kokosie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz