Pyszne, zdrowe i niezwykle syte danie, a przy tym szybkie w przygotowaniu.
100g wędzonego boczku
1 marchew
1/2 pora
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki oliwy
125g soczewicy zielonej
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 filet z piersi kurczaka
sól, pieprz
natka pietruszki
Marchew pokroić w cienkie słupki, pora poszatkować. Warzywa wrzucić na rozgrzaną oliwę, dodać pokrojony boczek i tartą skórkę cytrynową. Podsmażać wszystko ok. 7 minut. Następnie dodać soczewicę i podsmażać minutę. Dodać musztardę i kurczaka pokrojonego w większą kostkę. Dolać 500 ml wody, przykryć pokrywką i dusić ok 45 minut. Jak płyn trochę się wchłonie doprawić solą i pieprzem. Na koniec oprószyć siekaną natką pietruszki.
Czekam na następny wpis.
OdpowiedzUsuńWarto spojrzeć na twojego bloga
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam, postaram się pisać częściej ;)
OdpowiedzUsuńznakomita strona, spójrz na moją!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :-) nie jadłam nigdy tak przyrządzonego kurczaka ...
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania, muszę spróbować :-)
OdpowiedzUsuń