Ciasto:
2 duże pęczki świeżego szpinaku
3 jaja
1 szkl cukru
¾ szkl oleju
2 szkl mąki pszennej
1 czubata łyzeczka proszku do pieczenia
Cukier waniliowy
Krem:
330 ml kremówki
1-2 łyżki pudru
1 galaretka (owoce leśne lub malina) rozpuszczona w ½ szkl
wrzątku
250g mascarpone
Szpinak umyć, wrzucić na wrzątek i sparzyć ok 3 min,
odcedzić i dobrze odcisnąć, zblendować.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, cienką stróżką
wlewać powoli olej, ciągle miksując. Białka ubić na sztywno i połączyć z
żółtkami. Przesianą mąkę z proszkiem dodać do masy jajecznej, a na końcu
zblendowany szpinak.
Piec do „suchego patyczka” ok 50 min.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone,
a na końcu tężejącą galaretkę. Można dodać owoce (truskawki, maliny, jagody).
Wystudzone ciasto przecinamy. Wierzch ciasta kruszymy
drobno. Na spód ciasta wykładamy krem i posypujemy okruszkami, można ozdobić
owocami i rurkami dookoła.
1 komentarz:
Kiedyś miałam okazję jeść właśnie takie ciasto i muszę przyznać, że faktycznie jest ono smaczne. Jednak jak dla mnie nic nie przebije muffinek czekoladowych https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ tym bardziej jeżeli położymy jeszcze na nie cukierki z mieszanki wedlowskiej.
Prześlij komentarz