![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgUJuxO6vryiKtUVyAjtn76ZbJL19AnjAq98cHvEsShi0_G2DzL3doytz69kVqVtaWADngrC4m7qqeTAEpOe9NsdFBuFGxkNxKS7O3yEnNAPPBdRBVJELGgQL-IvsOpNeKWlrridcQWy5ql/s640/Go%C5%82%C4%85bki+z+winogron.jpg)
50 liści
40 dag mięsa mielonego
1 cebula
¾ szkl ugotowanego ryżu
2 łyżki koperku
2 łyżki natki pietruszki
Sól, pieprz, pieprz ziołowy
Bułka tarta
2 jaja
1 łyżka mięty
Oliwa
Plastry cytryny i liście winogron do wyłożenia naczynia
½ l bulionu
Opłukane liście winogron sparzyć wrzątkiem. Cebule posiekać i zeszklić na oliwie. Przygotować farsz z mięsa, jajek, tartej bułki, ryżu cebuli, koperku, mięty, natki i przypraw. Masę nakładać na liście i zawijać małe gołąbki. Można zwijać po 2 liście założone na siebie jeżeli liście są małe. Dno naczynia wyłożyć liśćmi winogron i plasterkami cytryny. Na nich dość ciasno układać gołąbki, zalać wodą i docisnąć talerzem. Dusić na małym ogniu ok. 90 min.
40 dag mięsa mielonego
1 cebula
¾ szkl ugotowanego ryżu
2 łyżki koperku
2 łyżki natki pietruszki
Sól, pieprz, pieprz ziołowy
Bułka tarta
2 jaja
1 łyżka mięty
Oliwa
Plastry cytryny i liście winogron do wyłożenia naczynia
½ l bulionu
Opłukane liście winogron sparzyć wrzątkiem. Cebule posiekać i zeszklić na oliwie. Przygotować farsz z mięsa, jajek, tartej bułki, ryżu cebuli, koperku, mięty, natki i przypraw. Masę nakładać na liście i zawijać małe gołąbki. Można zwijać po 2 liście założone na siebie jeżeli liście są małe. Dno naczynia wyłożyć liśćmi winogron i plasterkami cytryny. Na nich dość ciasno układać gołąbki, zalać wodą i docisnąć talerzem. Dusić na małym ogniu ok. 90 min.