![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhzTw_xcskqXvUuLYln5049MvO_ZjpxBKMhvvNJ-EDI46vVOwr2oDMi9StjabzxcsWqHrm4cOimr-y6_zIf-pjQEG96P4mXAzkPhKcWg7B_2Npu10kUgPj6hvbc8KOwadrefQzTsNOFhw8O/s640/zupa.jpg)
Anthony Bourdain w książce ‘Kill grill ’ zachwalał zupę z porów. Jego
opisy zachęciły mnie do ugotowania takiej zupy. Sama, nie wiem dlaczego, wcześniej
jej nie robiłam. Zupa jest naprawdę pyszna. Polecam!
5 średnich porów
200g serka topionego
1 cebula
Natka pietruszki
1,5 litra bulionu
1/3 kostki masła
2 łyżki mąki
3 kromki chleba tostowego
Pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Cebulę i pory poszatkować i dusić na rozgrzanym maśle około 3 minuty.
Następnie oprószyć mąką i chwilę smażyć. Zalać bulionem i gotować ok. 10 minut. Dodać
serek topiony. Mieszać trzepaczką, żeby serek dobrze rozpuścił się. Zmiksować
blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Wrzucić natkę i przygotowane
z chleba tostowego grzanki.