Lekkie, wilgotne, czekoladowe cisto.
7 jaj
3/4 szkl. cukru
5 czubatych łyżek mąki
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, dalej ubijając dodawać żółtka. Na końcu delikatnie połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i piec ok 20 min w 170 st. C.
Ciasto II:
5 białek
3/4 szkl. cukru
1 łyżka miodu
20 dag orzechów włoskich (pogniecionych wałkiem)
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wlać na taką samą blaszkę jak poprzednio i piec 20 min w 160 st.C na jasno złoty kolor.
Krem:
5 żółtek
1/2 szkl. cukru
cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szkl. mleka
1,5 kostki masła
Do garnka wlać mleko, wsypać cukier i cukier waniliowy. Zmiksować żółtka z mąką i 3 łyżkami mleka. Do gotującego się mleka wlać żółtka i mieszać, aż masa zgęstnieje. Wystudzić budyń. Masło utrzeć na gładką masę i dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu.
Do nasączenia i dekoracji:
4 kieliszki brandy
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe
Ciasto kakaowe przekroić wzdłuż na pół, delikatnie nasączyć spód i wyłożyć połowę kremu. Przykryć ciastem orzechowym i dobrze je nasączyć. Wyłożyć resztę kremu i przykryć cistem kakowym. Nasączyć cisto kakowe i udekorować polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.