Przepis znalazłam na tym blogu. Jest to lekkie i pyszne ciasto, w sam raz na upalne popłudnie.
Biszkopt:
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Masa zielona:
Duża butelka zielonego Pysia
3 budynie śmietankowe
Masa biała:
400 mln śmietanki kremówki 30%
1 zielona galaretka
2 paczki delicji ( z nadzieniem wiśniowym)
2 zielone galaretki
zielone winogrona
Przygotowanie spodu biszkoptowego
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy jeszcze przez chwilę. Sztywną pianę delikatnie mieszamy z żółtkami i olejem. Następnie małymi porcjami dodajemy mąkę ( pszenną i ziemniaczaną ) oraz proszek do pieczenia - cały czas delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30minut.
Przygotowanie zielonej masy
Budynie rozpuszczamy w 1,5 szklanki Pysia. Resztę napoju zagotować. Do zagotowanego Pysia dodajemy budynie i czekamy do ponownego zagotowania i zgęstnienia - cały czas mieszając. Powstałą masę ( zielony budyń ) wylewamy jeszcze ciepłą na ostudzony placek. Ciasto pokryte pierwszą masą pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy masa będzie już zimna, układamy delicje (ciasno obok siebie).
Przygotowanie białej masy
1 galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec powoli wlewamy galaretkę i dalej ubijamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na zieloną masę pokrytą delicjami. Na tym etapie wkładamy ciasto do lodówki, przynajmniej na godzinę, aż do stężenia masy białej. Winogrona myjemy i kroimy na połówki, wyjmujemy pestki jeżeli jakieś są. Połówkami winogron dekorujemy wierzch ciasta.
2 galaretki rozpuszczamy w 800ml gorącej wody i pozostawiamy, aby lekko stężały. Następnie wylewamy na białą mase z winogronami i ponownie odtsawiamy do lodówki - tym razem aż do czasu stężenia galaretki.
Ciasto cały czas należy przechowywać w lodówce.