Ciasto:
1 szklanka pokruszonych herbatników
3 łyżki masła
2 łyżeczki cukru
Masło roztopić, wszystko wymieszać i wyłożyć dno tortownicy. Piec 10 min w temp. 180st C.
450g kremowego serka śmietankowego
1 szkl cukru pudru
1 szklanka musu z przesmażonej dyni
½ szkl kwaśnej śmietany
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
¼ łyżeczki soli
4 jaja
W misce ubić serek, dodać cukier i pozostałe składniki. Na końcu dodawać po jednym jajku, nadal ubijając mikserem. Wlać ciasto na upieczony z herbatników spód, zabezpieczyć dodatkowo brytfankę folią z zewnątrz, wstawić do drugiej większej brytfanki, zalanej do połowy wysokości gorącą wodą. Piec w kąpieli wodnej około godziny.
Przed podaniem schłodzić. Podawać z kwaśną śmietaną z dodatkiem cukru i wanilii.