![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiZdTEewGuAlQDumw3ICdbE5Q4mRiQtRHP88h2oJKcUtgsX2K1fsuMtsTrJjjz0cw1vnjjojev9X0ItOVcED8z4nocv5023gFQJOl7im-hPfJ2HUkpg8pQhQ1m0AMiOIh08rYA2GDV1BJLC/s200/Finlandia.bmp)
Przepis na te bułeczki pochodzi ze strony Nordic Recipe Archive. To tradycyjne kardamonowo-cynamonowe bułeczki podawane do kawy. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjxRGRnhwDGXBzwW1aHWMvu0F6W_bKQ9Dva-Jql6_ojqZEPafo6jiRJOPIfj8rvxKt2hoy7plWAEpOMZfCABedo78yqlc69kkZJE_KwhV0W-Lztzd0hhkjhQFmrsUxoltUJL0U81LivwP0w/s640/Kardamonowe+buleczki.jpg)
250 ml mleka
25g świeżych drożdży
½ szkl cukru
½ łyżeczki soli
1,5 łyżeczki kardamonu
1 jajo
100g masła
500g maki
Wypełnienie:
80g masła
brązowy cukier
2 łyżeczki cynamonu
Na wierzch:
1 jajo
brązowy cukier
pokruszone płatki migdałowe
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać cukier, sól, kardamon i jajo. Następnie dodać połowę mąki, roztopione i wystudzone masło i wymieszać. Dodawać stopniowo resztę mąki, wyrobić, żeby ciasto było elastyczne i nie lepiło się do rąk. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1h.
Po wyrośnięciu rozwałkować ciasto na prostokąt i grubości ok. 0,5cm. Posmarować jego wierzch masłem wymieszanym z cukrem i cynamonem. Zrolować ciasto i pociąć je w trójkąty wg instrukcji. Gotowe bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem i oprószyć płatkami migdałowymi i brązowym cukrem, układać na blaszce wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i zostawić jeszcze na ok. 20 min, a następnie piec ok. 20 min w 190stC.
Po wyrośnięciu rozwałkować ciasto na prostokąt i grubości ok. 0,5cm. Posmarować jego wierzch masłem wymieszanym z cukrem i cynamonem. Zrolować ciasto i pociąć je w trójkąty wg instrukcji. Gotowe bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem i oprószyć płatkami migdałowymi i brązowym cukrem, układać na blaszce wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i zostawić jeszcze na ok. 20 min, a następnie piec ok. 20 min w 190stC.