2 l wody
300g chudego wędzonego boczku
300g łuskanego grochu
4-5 średnich ziemniaków
1 średnia marchew
1 mała pietruszka
kawałek selera
2 ząbki czosnku
oliwa
1 średnia cebula
1 łyżeczka mąki
2 listki laurowe
3-4 ziela angielskie
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 cząbru
sól, pieprz
Do garnka z zimną wodą włożyć boczek, zagotować i wrzucić wypłukany wcześniej groch. Dodać liście i ziele i gotować ok 40 min. Ziemniaki pokroić w kostkę, pozostałe warzywa zetrzeć na tarce. Groch pod koniec gotowania posolić 1 łyżeczką soli, dodać warzywa i czosnek, gotować ok 20 min.
Cebulę poszatkować, podsmażyć na oliwie, dodać mąkę, po 1 min połączyć z zupą. Doprawić cząbrem, majerankiem, pieprzem i solą do smaku.