Wypróbowałam już wiele przepisów na gofry, ale ten jak na razie zdominował wszystkie. Przygotowane w ten sposób gofry są chrupkie na zewnątrz i mięciutkie w środku. Warunkiem koniecznym jest przełożenie ich na kratkę zaraz po upieczeniu. Przepis znalazłam w serwisie ‘moje przepisy.pl’. Zamiast aromatu dodałam cukier waniliowy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiY-_Gd8EPdxexsiOA2-V_4p7Poc_jDCHkqVOjGuuu_z-B9to9xIVoNbTf5HqvGe87JNKaAMQTGA_cGtauFmllkhAGIsgeJuYXyPudx8j4vO1chnSoeFvk2YkXEruRbiWOGLmgP13Xv_CtY/s640/Gofry.jpg)
3 szkl maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szkl cukru pudru
3 jaja
2 szkl mleka
½ szkl oleju
Cukier waniliowy
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu olej. Masa musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą z żółtek. Nagrzać gofrownicę, za pomocą pędzelka lekko natłuścić formę olejem i wlewać ciasto. Po upieczeniu gofry układać na metalowej kratce do wystygnięcia (zaraz po upieczeniu są jeszcze miękkie, ale po chwili leżakowania na kratce staja się chrupiące).