Łatwe w przygotowaniu ciasteczka pachnące Świętami.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg9i8J0kj8GEat8z2k6LFc1WWg5Xc51UiG7NVGnADkGI3Grhg0XwFzg_BbmI4ai8F7IYhw486AUBhED9PaJREunStsJNlBAPKZAY1mb1eKqJdkI2GoX8__v-HpVNE8R7lDplaReR47g92PJ/s640/Korzenne+ciasteczka.jpg)
25 dag miodu
20 dag cukru
15 dag masła
Skórka otarta z 1 pomarańczy
10 dag drobnych płatków owsianych
5 dag otrębów pszennych
5 dag wiórek kokosowych
25 dag mąki
1 torebka przyprawy do piernika
5 g sody
Żółtko do smarowania ciastek
Pokruszone migdały do dekoracji
Mąkę, cukier, otręby, płatki owsiane, kokos oraz sodę wsypać do miski. Na to zetrzeć masło na tarce o grubych oczkach. Dodać miód (jeżeli jest twardy to lekko go podgrzać). Dodać przyprawę korzenną i zagnieść ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wycinać ciasteczka i układać na blasze w odstępach ok. 2cm. Wierzch ciasteczek posmarować rozmącony żółtkiem i posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi. Piec ok. 10 minut w temp. 170st C. Ostudzone ciasteczka przechowywać w pudełku wraz z kawałkami skórki pomarańczowej. Ciasteczka zmiękną po 3-4 dniach.