Miodek siostry Anastazji
Ciasto:
1/2 kostki margaryny
20 dag miodu
60 dag mąki
2 jaja
1 łyżeczka sody
12 dag cukru pudru
Margarynę posiekać z mąką, cukrem, dodać jaja, miód i zagnieść. Podzielić na 3 części i upiec osobno 3 placki.
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
1 sucha galaretka cytrynowa
1,5 łyżki masła
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przesmażyć z masłem i do uprażonych wsypać galaretkę.
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku
Śmietanę ubić, lekko posłodzić i połączyć z żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
Masa krówkowa:
puszka mleka skondensowanego słodzonego
25 dag orzechów włoskich
Mleko gotować w zamkniętej puszce przez 2 godz., wystudzić. Orzechy pokroić.
Przełożenie:
- placek miodowy
- masa jabłkowa
- placek miodowy
- masa śmietanowa
- placek miodowy
- polewa krówkowa i orzechy
Roladki z pesto i suszonymi pomidorami
Filety z piersi kurczaka
zielone pesto
suszone pomidory w oliwie
sól, pieprz
szynka szwarcwaldzka (Lidl)
parmezan
Filety umyć, osuszyć i rozbić na cienkie kotlety, doprawić z obu stron. Wewnąrz rozsmarować łyżeczke pesto, oprószyć parmezanem, posypać pomidorami pokrojonymi w kostkę. Następnie zwinąć roladkę i owinąć plastrem szynki. Spiąć wykałaczką. Zapiekać w 180 stC ok. 30 min. Przykryć folią, żeby mięso nie wyschło podczas pieczenia.
Sałatka z wędzonym kurczakiem
3 wędzone nóżki kurczaka (polecam z Biedronki)
1/2 puszki zielonego groszku
1/2 puszki kukurydzy
1 por
4-5 jaj na twardo
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Nóżki obrać, a mięso pokroić w kostkę. Jaja posiekać w grubą kostkę. Pora przekroić wzdłuż na pół i poszatkować, następnie sparzyć wrzątkiem i dobrze odcisnąć. Wszystkie składniki połączyć i dporawić sałatkę.
Subskrybuj:
Posty (Atom)