Faszerowane jajka są nie tylko piękną dekoracją świątecznego stołu, ale również smaczną przystawką sprawdzającą się na różnych uroczystościach.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi5FPMyoKguAwN0OngmWv1_MMPsnrV31_kJi-csEx3obu66UODRfteMOBD4iGxg5V-BaD7Imro5qmq1GZsnEuoOldYDFR7_HM67EUeehvUoTUc6Dfy3ESuBIh2nRGIQv38XEQzAqvG2pb_A/s640/Faszerowane+jajka.jpg)
10 jaj ugotowanych na twardo obrać i przekroić na pół. Delikatnie wyjąć żółtka.
Farsz I
Żółtka z 5 jaj na twardo
½ op. twarożku Almette z ziołami
1 łyżka majonezu
½ pęczka szczypiorku
½ pęczka natki pietruszki
Sól, pieprz
Kapary do dekoracji
Twarożek, żółtka i majonez utrzeć na gładką masę przy pomocy blendera. Dodać poszatkowane zioła, sól i pieprz do smaku. Przy pomocy szprycy do kremów wypełnić farszem połówki białek i przyozdobić kaparami.
Farsz II
Żółtka z 5 jaj na twardo
1 łyżka majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (grecki lub bałkański)
100g serka topionego śmietankowego
1 płaska łyżeczka curry
1 płaska łyżeczka kurkumy
1 łyżeczki przecieru pomidorowego
Sól, pieprz
Świeża czerwona papryka do dekoracji
Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę i wypełnić farszem połówki białek. Czerwoną paprykę pokroić w drobną kostkę i udekorować jajka.
1 komentarz:
Dokładnie tego szukałam :)świetne przepisy
Prześlij komentarz