6
jaj
250 dag
cukru120g mąki tortowej
120g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
4 łyżki zimnej wody
Szczypta soli
Żółtka oddzielić od białek.
Odłożyć 2 łyżki cukru, a resztę dodać do żółtek, wlać wodę i ubijać ok. 5 minut.
Obie mąki i proszek do pieczenia
wymieszać ze sobą i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod
koniec ubijania dodać odłożone wcześniej 2 łyżki cukru. Pianę połączyć z ubitymi
żółtkami mieszając delikatnie łyżką. Potem stopniowo dodawać przesiane mąki.
Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, natłuścić lekko olejem i oprószyć
bułką tartą. Wlać ciasto i piec w 170stC około 40 minut.
1 komentarz:
Ludzie litosci ,dlaczego nikt nie podaje wielkosci blachy? Nie mieszkam w PL i wrozka tez nie jestem.
Prześlij komentarz