Pyszne ciasto dla wielbicieli suszonych sliwek i orzechów.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh9GMM178cIzIzXSKhAlaSfKB4vGd0-a24La2B7A3H1VsbQBEq8wkI6qTmFmvN7adDviHMNLSHMYeUXL0hXE6m0hXAhcNk5WMkh8DaDOHAILnAEG5z5QFD96pFmSERMPyo1f5yY6iHyT07V/s640/%C5%82%C4%85cka+przek%C5%82adanka.jpg)
Biszkopt kakaowy:
5 jaj
niepełna szkl cukru
niepełna szkl maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywna pianę. Dodać żółtka, cukier, a na końcu delikatnie mieszając dodawać sypkie składniki. Piec ok. 25 min w temp. 180 stC.
Ciasto orzechowe:
25 dag grubo krojonych orzechów włoskich
5 białek
1 szkl cukru
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, orzechy, mąkę, miód i upiec ciasto w 180 stC.
Masa:
½ l mleka
1szkl cukru
5 żółtek
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 ½ kostki masła
½ kg suszonych śliwek kalifornijskich (namoczyć dzień wcześniej w brandy lub inny alkoholu)
Żółtka utrzeć z kilkoma łyżkami mleka i mąką. Resztę mleka zagotować z cukrem i do gotującego się mleka wlać utarte żółtka i ugotować budyń. Zimny budyń utrzeć z masłem na gładką masę.
Przekładanie:
- ciemny biszkopt
- ½ kremu
- ciasto orzechowe
- reszta kremu, powciskać pokrojone śliwki
- polać roztopioną czekoladą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz