To chyba najbardziej tradycyjna przekąska na karnawałowej imprezie. Paszteciki i ciepły czerwony barszczyk sprawdzają się w każdej sytuacji.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiwKRUdZz4skF8p4t39y5z71LTf_3bvjFtG0oHGaJ2tWJfEp3s6AyOcyqkkEyzFAAdQVZ9nxdOFQBbpqF1yCbdniZHKfQ7yV5KZcGa-jUttWKeNx1fjXOxP-mRiJhWxkLBERptL_NE5Jy6_/s640/Paszteciki+karnawa%C5%82owe.jpg)
Ciasto:
2 szkl mąki pszennej
¼ kostki margaryny
1 jajo
1 żółtko
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
½ łyżeczki proszku do pieczenia
zioła prowansalskie, sól
Farsz:
0,5 kg pieczarek
2 cebule
sól, pieprz
Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, usmażyć z pokrojoną w kostkę cebulką, doprawić do smaku. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na paski o szerokości ok. 10 cm, na całej długości ułożyć farsz i zlepić brzegi robiąc widelcem ozdobny wzorek. Odcinać nożem paszteciki. Smarować na wierzchu białkiem, można posypać kminkiem lub czarnuszką. Piec w temp 180 stC ok. 25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz