![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgmAFevPCVCY_nuD82vAJY2BS3F4IIWPgVLb10gEP6YKH9zuBs7_mEbrwTAte6Ijl3tbCqDlhCrkhLsqf9VRo_QvdfynlhXpyLEZxwxkrmxcL-10-zxutoSQdJeAyZIGULirCUo9uAs9E_u/s200/P%C4%85czki.jpg)
Faworki znane też jako chrusty, są obowiązkowym elementem Tłustego Czwartku. Te lekkie, kruche i delikatne cuda potrafią wprawić z zachwyt nasze podniebienia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiV_mBNLaTkpmFWR0Wmw5I_0WWyS7uwl15u50DA4l2LYlJojlXKLEqqm-rH5sjSkotlyUMD6efbOj_ftp4sVZm5Z2do6BIGqudNHbtfirTizrZ6ynugBHDZ4zaOvzhyphenhyphen-QxSX3K_yFTFeqNj/s640/Faworki2.jpg)
25 dag mąki
4 żółtka
2-3 łyżki gęstej śmietany
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu lub spirytusu
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi. Zagniecione ciasto należy tłuc wałkiem, składać i znów tłuc, powtarzając tę czynność wielokrotnie, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Potem należy je schłodzić w lodówce. Następnie rozwałkować bardzo cienko i radełkiem wycinać prostokąty 3x12cm. W środku każdego kawałka naciąć dziurkę i przełożyć prze nią jeden z boków tak, aby powstała kokardka. Faworki smażyć na złoto na rozgrzanym smalcu. Podawać oprószone pudrem.
1 komentarz:
co racja to racja
wprawiają w zachwyt niewątpliwie :-)
Prześlij komentarz