![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjvwEfJUluJx7zgp8LwUhXkD4PgpzjoP443ib98z7G8FKHcpl5FPRTppWZEHuFr8rXRI3JSDs2RrhFjcK1X0MaVGCFShACHCFvdFoZXuDXJB-c-BFUR4mwc1rzvAQvQE74wu9IHDVgZiWjx/s200/logo+kuchnia+czeska.jpg)
Ziemniaki są bardzo popularnym składnikiem wykorzystywanym w kuchni czeskiej. Podaje się je w różnej postaci. Jednym z takich ziemniaczanych dań są knedliki serwowane zwykle jako dodatek do mięs lub gulaszu. Ten przepis pochodzi z gazety ‘Moje gotowanie’.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMnLN1hmLYQ3QpcPsmbDaQFc4k06y-QS_NCdgR_GX8fD9kN7aznRSGwheMDzxCpz2kMIaXDtNYcqWw_214Yd5cfAQwajKeH1yULSBZBCWcQ26mu6bcmJ_F_iygHyGmt7c6RRtBncsGaE-V/s640/knedliki.jpg)
½ kg ziemniaków
½ szkl mąki
½ szkl kaszy manny
1 jajo
sól
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie obrać ze skórki i przepuścić przez praskę. Dodać jajko, mąkę, kaszę i sól, a następnie wyrobić ciasto. Uformować z niego 3 podłużne wałki i gotować je w osolonej wodzie ok. 15-20 min. Podawać pokrojone w plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz