To ciekawe połączenie smaków sprawia, że zwykła wątróbka staje się nie tylko zdrową, ale i smakowitą propozycją na obiad.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhvznEwgXzNybH_LfD_JgpSSGS9-OOgQ-3_VpPliJTUJkn2-_ZRb_vDjGBwY3HAxha3Q70sOwH0wkYr-_El9fdHZhMyvkO-siKizSVxFjCWMWm-w31Bl7nE8THlp3-3M-P9w-wgnY2DjrN0/s640/watrobka.jpg)
50 dag wątróbki drobiowej
1 szkl mleka
4 łyżki mąki
2 kwaśne jabłka
2 cebule
sól, biały pieprz, majeranek, kucharek
olej
Wątróbkę moczyć w mleku ok. pół godziny. Potem ją opłukać i oczyścić. Cebulę przekroić na pół i pokroić w piórka. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Wątróbkę obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju. Na osobnej patelni zrumienić cebulę z dodatkiem szczypty kucharka, wrzucić jabłka, oprószyć majerankiem i chwilę dusić uważając, żeby jabłka się nie rozpadły. Gdy jabłka będą gotowe a wątróbka usmażona z obu stron, wszystko połączyć i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz