![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrzLh3ZFjktSabt1sp3PqbfYDMprdOA8r1mmPxHC5M7LqUsfjBxfUXzulybaTUINYYAZur9iHGF-dAPnb-Q_B6b-ZF4zf_cHWKoGPRcyzAMMXF2NsTVNrV4KUGvBTD4yKUw_Y07rT0tKJ4/s200/kuchnia_wielkanocna.gif)
Zamiast tradycyjnego mazurka przygotowałam aromatyczne ciasto migdałowe. Skorzystałam z przepisu na popularną w hiszpańskiej Galicji tartę „Santiago de Compostela”.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhkNORNhP3fbZ7LXkiMI9JMwrUjsXITBEmdVn2qPKj51uvpqlanbvbJV3j_iV8HmXZ9nhQmLfq_Rawa7sr83kEtlg6ei4db0qZG3U_ZKhRH6QbZu5pmCtTGoprSajb0tE3fZs1KTnI4ePqX/s640/Ciasto+migdalowe.jpg)
200g maki
100g zimnego masła
2 łyżki cukru
Szczypta soli
3 jaja
150g cukru
150g słodkiej śmietany 36%
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
75g masła
150g mielonych migdałów
Z maki z dodatkiem posiekanego masła, cukru i soli oraz 3 łyżek wody zagnieść ciasto. Następnie zawinąć je w folię i chłodzić w lodówce ok. 1 godz. Kwadratową blaszkę o boku 20cm natłuścić i oprószyć bułką tartą. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki formy. Na cieście położyć pergamin i obciążyć dno grochem lub fasolą. Piec 20 min w 200 stC. Wyjąc z piekarnika, usunąć pergamin i fasolę.
Jaja wbić do metalowej miski, wymieszać z cukrem i ubijać na puszystą masę. Wymieszać ze śmietaną, sokiem oraz skórką z cytryny, dodać masło pokrojone w płatki. Miskę wstawić do gorącej kąpieli wodnej, składniki ubijać mikserem na gęstą, kremową masę. Na końcu dodać tarte migdały i wymieszać. Masę wyłożyć na gorące ciasto , wygładzić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stC na ok. 45min., aż masa migdałowa stwardnieje.
Tradycyjnie ciasto św. Jakuba powinno być posypane cukrem pudrem i ozdobione znakiem krzyża, ale tym razem zrobiłam świąteczną dekorację.
1 komentarz:
Sliczne ciasto :)) Wspaniałe na święta :) Pozdrawiam.
Prześlij komentarz