![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj9NhkqIDFCa1mftsbEEUx7-20HOaNS0vxslgAo3RNQfvK2jTReutL9Vi-QllvfwCBpRlujmTebyObI6I26we-XCI4nQv0f2_mmV69lhMtshkuNSEh1LJGLRr_yIJ4LG2VgXm4cVjplsFrH/s200/grillowanie.jpg)
W sezonie grillowym bardzo często robimy tą sałatkę. Jest bardzo smaczna i świetnie pasuje do pieczonej kiełbaski itp. Zmieniłam nieco tradycyjny niemiecki przepis dodając do sałatki curry.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhvKqTGHlPwaxsqOmJO_TUzq7FR8bF4ZjQ3KvLTuqld7tZD0oo6qu1Gj3JL9YCvKjksvIWDfCGRgSK946WLJgZppcDqYcpSidalVK2OKPTJPyO3qKmSa1CY5ZLPFCBo2xiADI-2TQl7xgLY/s640/Kartoffelsalad.jpg)
5 średnich ogórków konserwowych
3 łyżki majonezu
1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Szczypiorek
1 łyżka octu winnego jabłkowego
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżeczki curry
Sól, pieprz
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. W tym czasie ogórki przekroić na ćwiartki , a następnie w plasterki. Z majonezu, jogurtu, curry, cukru i octu przygotować sos. Szczypiorek drobno posiekać. Gdy ziemniaki lekko przestygną, obrać jej ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Jeszcze ciepłe ziemniaki zalać przygotowanym wcześniej sosem, doprawić solą i pieprzem, dodać szczypiorek i wymieszać. Odstawić do lodówki na ok. godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz