Miodek siostry Anastazji


Ciasto:
1/2 kostki margaryny
20 dag miodu
60 dag mąki
2 jaja
1 łyżeczka sody
12 dag cukru pudru

Margarynę posiekać z mąką, cukrem, dodać jaja, miód i zagnieść. Podzielić na 3 części i upiec osobno 3 placki.

Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
1 sucha galaretka cytrynowa
1,5 łyżki masła

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przesmażyć z masłem i do uprażonych wsypać galaretkę.

Masa śmietanowa:
500 ml śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku

Śmietanę ubić, lekko posłodzić i połączyć z żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.

Masa krówkowa:
puszka mleka skondensowanego  słodzonego
25 dag orzechów włoskich

Mleko gotować w zamkniętej puszce przez 2 godz., wystudzić. Orzechy pokroić.

Przełożenie:
- placek miodowy
- masa jabłkowa
- placek miodowy
- masa śmietanowa
- placek miodowy
- polewa krówkowa i orzechy

6 komentarzy:

kuchennefascynacje pisze...

Wow jaki wysokaśny, pyszny placuszek.

zauberi pisze...

podoba mi się to ciasto, bardzo apetyczne

Danuta pisze...

aż ślinka leci! (:

Izaa pisze...

świetnie wygląda;) lubię takie ciasta

Ania pisze...

Polecam, zwłaszcza dzieciakom i nie tylko...:)

Jurek pisze...

Bardzo dobre ciasto. Ja do wyrobu ciasta dałem taki produkt z Pińczowa miodzio porzeczkowy. Jest to naturalny produkt wytworzony przez dokarmianie pszczół owocowymi ekstraktami z czarnej porzeczki. Ciasto zyskało dodatkowego, owocowego smaku. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.