Golonka w piwie


Golonka (Eisbein) to jeden z najbardziej popularnych niemieckich przysmaków. Mimo, iż jest on niewątpliwie bombą kaloryczną, to warto czasami skusić się na odrobinę rozpusty.


2 golonki wieprzowe tylnie
3 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka kucharka
2 -3 łyżeczki soli
2 marchewki
1 pietruszka
Kawałek selera
Kawałek pora

Golonki oczyścić z włosia i umyć, a następnie gotować na małym ogniu z dodatkiem kucharka, soli, liści laurowych i ziela angielskiego. Po ok. 1,5 h dodać obrane warzywa i gotować jeszcze 40 min. Golonkę wyjąć delikatnie na talerz i zostawić do wystygnięcia , a powstały wywar wykorzystać do barszczu lub zupy ogórkowej.

½ puszki ciemnego piwa
Kilka utartych ząbków czosnku
1 łyżeczka mielonego kminku
Majeranek
Sól, pieprz Cayenne
Cebula pokrojona w plastry

Z wymienionych składników (oprócz cebuli) przygotować marynatę. Na wystudzonej golonce zrobić nożem ozdobną kratkę, a następnie natrzeć marynatą i odstawić do lodówki na ok. 2 h. Po tym czasie ułożyć golonkę w naczyniu żaroodpornym, polać marynatą, obłożyć plastrami cebuli i piec w 200 stC ok. 30min, co pewien czas polewając mięso sosem. Golonkę, polaną sosem chrzanowym, podawać z pieczonymi ziemniakami i zasmażaną kapustą.

5 komentarzy:

Anonimowy pisze...

goloneczka niesamowita, jednym słowem niebo w gebie;)))) polecam, pzdr!!!

Anonimowy pisze...

większosć gotujących to Kobiety.Jestem gatunkiem na wymarciu kocham papu i gotowanie,Kobiety też.Idę do garów odpiszę jak wyszło,z przepisu mniam,mniam.pozdr.słoń

Anonimowy pisze...

wykonałem,niebo w paszczy.Słoń

Anonimowy pisze...

"z dodatkiem kucharka" - to moze od razu " z dodatkiem glutaminianu sodu"?

Ania pisze...

Nie odpowiada ci, to zastąp solą i nie marudź:)