Faszerowane jajka


Faszerowane jajka są nie tylko piękną dekoracją świątecznego stołu, ale również smaczną przystawką sprawdzającą się na różnych uroczystościach.


10 jaj ugotowanych na twardo obrać i przekroić na pół. Delikatnie wyjąć żółtka.

Farsz I
Żółtka z 5 jaj na twardo
½ op. twarożku Almette z ziołami
1 łyżka majonezu
½ pęczka szczypiorku
½ pęczka natki pietruszki
Sól, pieprz
Kapary do dekoracji

Twarożek, żółtka i majonez utrzeć na gładką masę przy pomocy blendera. Dodać poszatkowane zioła, sól i pieprz do smaku. Przy pomocy szprycy do kremów wypełnić farszem połówki białek i przyozdobić kaparami.

Farsz II
Żółtka z 5 jaj na twardo
1 łyżka majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (grecki lub bałkański)
100g serka topionego śmietankowego
1 płaska łyżeczka curry
1 płaska łyżeczka kurkumy
1 łyżeczki przecieru pomidorowego
Sól, pieprz
Świeża czerwona papryka do dekoracji

Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę i wypełnić farszem połówki białek. Czerwoną paprykę pokroić w drobną kostkę i udekorować jajka.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Dokładnie tego szukałam :)świetne przepisy