Kurczak faszerowany

 Przygotowany w ten sposób kurczak jest pyszny zarówno na gorąco, jak i na zimno. Wilgotne mięso i niezwykły, aromatyczny farsz zachwycą niejedno podniebienie. Przepis dostałam od mamy. 



1 kurczak
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
20 dag kurek
1/2 pęczka natki pietruszki
1 kubek serka śmietankowego Almette z czosnkiem
1 łyżka suszonych pomidorów z zalewy
1 jajo
1-2 łyżki suchej bułki tartej
2 kawałki mięsa z nóżek kurczaka
2 wątróbki drobiowe
1 łyżka masła
1/3 szkl białego wina wytrawnego
sól, pieprz
czubryca zielona
czerwona papryka słodka

  Kurczaka przeciąć wzdłuż piersi i wyciąć kości. Skrzydła i nóżki też wydrylować. Przeciętego kurczaka rozpłaszczyć. Piersi lekko ściąć i tymi skrawkami wypełnić ewentualne dziury powstałe podczas drylowania.
  Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką i czubrycą. Odłożyć do lodówki na ok. 2h.
  Grzyby oczyścić, większe pokroić, a małe zostawić w całości, zrumienić na maśle. Paprykę pokroić w kostkę, pietruszkę poszatkować. Pomidory drobno posiekać i wymieszać z serkiem. Kawałki z nóżek kurczaka oraz wątróbkę pokroić w kostkę. To wszystko wymieszać, doprawić, dodać jajo i bułkę tartą. 
 Kurczaka wysmarować w środku serkiem. Na to wyłożyć farsz. Spiąć kurczaka wykałaczkami. Wsadzić do rękawa do pieczenia, podlać białym winem i zawiązać rękaw. Piec 1,5h w 180stC.


2 komentarze:

Ewelina Md pisze...

Znalazłam przepis na niedzielny obiad:) dzięki

Marcin Firmanty pisze...

Szanowna Pani,
widzę, że zamieściła Pani świetny przepis z użyciem serka Almette. To doskonała okazja do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na zamieszczenie przepisu w Aplikacji, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!

Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0

Pozdrawiam