Ciasto kawowe

Kontynuując kawowy temat chciałam zaproponować coś, co doskonale komponuje się z nalewką, a mianowicie ciasto. Przepis na nie dostałam od koleżanki. Niech nie zniechęci Was długa lista składników, naprawdę warto go spróbować.


Ciemny biszkopt:
8 jaj
1¼ szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Białka ubić na sztywno, dodać żółtka z cukrem, a na końcu delikatnie mieszając dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i kako. Piec 30-40 min w 180stC. Zimny biszkopt przeciąć na pół.

Ciasto kokosowe:
5 białek
20 dag wiórków kokosowych
1 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier, a na końcu delikatnie mieszając dodawać wiórki i proszek. Piec na złoty kolor w 180stC prze ok. 30 min.

Krem:
5 żółtek
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
2 szkl mleka
¾ szkl cukru
1 kostka masła
2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Żółtka, cukry, budyń i mąkę zmiksować z 1 szkl mleka. Resztę mleka zagotować i wlać do niej budyń (Najlepiej przygotować go dzień wcześniej, żeby dobrze wystygł). Masło o temp. pokojowej utrzeć na puch i nie przerywając ucierania dodawać po łyżce zimnego budyniu, na końcu dodać rozpuszczoną w łyżce wody kawę.

Przełożenie:
- ciemny biszkopt
- krem
- ciasto kokosowe
- krem
- ciemny biszkopt
- polewa czekoladowa

5 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Cześć Aniu. Dziś zrobiłam ciasto kawowe wg Twojego przepisu. Jest po prostu PRZEPYSZNE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo dziekuję za przepis ;)

Anonimowy pisze...

Witam. Ciasto z tego przepisu robiłam już kilka razy i jestem zachwycona. Wszyscy goście zawsze chcą przepis. Ciasto łatwo się robi, nie jest drogie a smakuje bosko!! POLECAM

Ania pisze...

Cieszę się, że smakuje i pozdrawiam :)

Anonimowy pisze...

Zgadzam się, to ciasto jest super!!!

więcej pisze...

Bardzo dziękuję za przepis, do ciasta użyłam kawy aromatyzowanej, smakowało jeszcze lepiej :) Pozdrawiam!