Biała kiełbasa z pieczonymi ziemniakami


5 szt białej kiełbasy
ziemniaki
oscypek
kilka plastrów gotowanego boczku
30 dag kapusty kiszonej
2 liście laurowe
2-3 ziela angielskie
1 średnia cebula
płaska łyżka mąki
kilka suszonych prawdziwków
1 łyżka masła
przyprawa grillowa
czosnek

Kapustę pokroić, podlać wodą i gotować ok. 20 min z dodatkiem ziela, liścia i grzybków. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na łyżce masła, pod koniec dodać mąkę i zrobić zasmażkę, dodać do gotującej kapusty, doprawić pieprzem.
Ziemniaki obrać, ponacinać, a w nacięcia na przemian wkładać kawałki boczku i oscypka. Następnie oprószyć tymiankiem i solą. Pomiędzy ziemniakami powrzucać całe ząbki czosnku.

Kiełbaski ponacinać na krzyż i oprószyć przyprawą do grilla. Kapustę przełożyć do małej foremki i na niej ułożyć kiełbaski.


Wszystko zapiekać w 190st C przez ok. 25 min.

Brak komentarzy: