Zupa cytrynowa



1 cytryna
1 limonka
1,5 litra bulionu drobiowego
warzywa i mięso z gotowania bulionu
1 ugotowana marchewka do dekoracji
słodka śmietanka
2 żółtka
natka pietruszki
gotowany ryż

  Cytrynę obrać ze skórki bardzo cienko, wyciąć białą część i wrzucić na wrzątek na ok. 30 sekund. Sparzoną skórkę włożyć do wysokiego, wąskiego naczynia, dodać ugotowane, pokrojone warzywa, wlać trochę bulionu, łyżkę słodkiej śmietanki i zmiksować na gładką masę. Zmiksowane warzywa dodać do gotującego się bulionu i wymieszać. Limonkę dobrze wyszorować i sparzyć, następnie dodać startą skórkę do zupy. Dodać sok wyciśnięty z 1 cytryny. Doprawić solą i białym pieprzem, można  odrobinę posłodzić.
Żółtka wymieszać z kilkoma łyżkami śmietanki. Dolać gorącego bulionu, żeby wyrównać temperaturę i zagęścić zupę. Na końcu dodać pokrojone w kostkę gotowane mięso z bulionu.
Podawać z ryżem. Dekorować natką pietruszki i marchewką pokrojoną w kostkę.

Brak komentarzy: