Paella z kurczakiem



1 pierś z kurczaka
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
kilka pieczarek
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
mała czuszka chilli
mała cukinia
1/2 szkl ryżu do paelli
sos sojowy
sól, pieprz

rozmaryn
tymianek
czerwona czubrica
kmin mielony
kurkuma
1 szkl bulionu
świeża kolendra


  Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić sosem sojowym, rozmarynem, tymiankiem, czerwoną czubricą i kminem. Odstawić na 30 min do lodówki.
  Pieczarki pokroić w ósemki. Paprykę pokroić w paski. Cebulę poszatkować w kostkę. 
  Na rozgrzanej patelni, na oliwie zrumienić lekko cebulę, dodać starty czosnek i chwilę smażyć. Następnie wrzucić kurczaka, podsmażyć go i dodać pokrojone warzywa. Po 2 min wsypać ryż i kurkumę, zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem. Potem już nie mieszać, tylko lekko poruszać patelnią, żeby ryż nie przywarł do dna, ale spód zrobił się lekko przypieczony. 
  Przed podaniem posypać świeżą kolendrą.

Brak komentarzy: