Tort marchewkowy z masą kardamonową

Ciasto marchewkowe jest pyszne, bardzo wilgotne i nadaje się do samodzielnego podania w towarzystwie lodów lub bitej śmietany (porcja na tortownicę 24cm). Przepis znalazłam na blogu mrufkizet, ale wprowadziłam kilka zmian. 


Ciasto marchewkowe:
4 jaja 
250g cukru
270g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki kardamonu
1,5 łyżeczki cynamonu
125 ml oleju
4 średnie marchewki (ok. 350g)

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jaja ubić z cukrem. Następnie powoli dodawać olej i nadal ubijać. Dodać startą marchewkę i wymieszać łyżką. Suche składniki wymieszać ze sobą i dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Piec 35-40 min w temp. 180stC - do suchego patyczka. 

Masa kardamonowa:
1 budyń śmietankowy
500 ml mleka
2 żółtka
2 czubate łyżki mąki pszennej
ewentualnie cukier (jeżeli budyń był bez cukru)
1,5 kostki masła
kardamon

Odlać pół szklanki mleka, rozmieszać w nim budyń, mąkę i żółtka. Pozostałe mleko zagotować, wlać budyń. Dodać cukier, zagotować. Ugotowany budyń wystudzić, a najlepiej ugotować go dzień wcześniej. Masło w temp. pokojowej utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać wystudzony budyń i kardamon do smaku (ok. 1 łyżeczki).



1 komentarz:

Agnieszka Gąsior pisze...

Musiało być pyszne. Robiłam tylko w klasycznej wersji, czas spróbować z kardamonem! Pozdrawiam ;)