Placki ziemniaczane z warzywnym sosem

Chrupiące i aromatyczne placki z młodych ziemniaków zadowolą niejednego łasucha.

Placki:
1 kg młodych ziemniaków
½ cebuli

1-2 łyżki mąki
1 marchewka
1 jajo
2 łyżeczki majeranku
Sól, pieprz


Sos:
1 mała cukinia
20 dag pieczarek
½ czerwonej papryki
½ cebuli
2 ząbki czosnku
Świeże zioła (bazylia, tymianek, oregano)
Sól, pieprz, czerwona papryka
Oliwa
1 łyżka mąki
½ szkl mleka
Natka pietruszki

Na rozgrzanej oliwie zrumienić poszatkowaną cebulę oraz czosnek. Cukinię przekroić wzdłuż na pół, a potem pokroić na plasterki i dodać do cebuli. Pieczarki i paprykę również pokroić w plasterki i dodać do reszty. Po kilku minutach duszenia, kiedy warzywa będą na wpół miękkie dodać poszatkowane drobno zioła oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Oprószyć wszystko łyżką mąki, wymieszać i po ok. minucie wlać zimne mleko, cały czas mieszając. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dodać więcej mleka. Dusić ok. 2 min i polać sosem gorące placki.

2 komentarze:

Zwegowani.pl pisze...

pyszna sprawa. a do tego ten sos :)

jolanta pisze...

U CIEBIE JEST NIE SZCZYPTA ALE OGROMNA ILOŚĆ PYSZNYCH SMAKÓW.