Surówka z białej kapusty

Kolorowa, prosta i pełna witamin surówka, która może być dodatkiem do obiadu lub też lekką kolacją.

¼ główki młodej białej kapusty
½ puszki kukurydzy
2 świeże ogórki
2 młode marchewki
6 rzodkiewek
½ pęczka koperku
2-3 młode cebulki
3-4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
Sól, pieprz, zioła do sałatek


Kapustę drobno poszatkować. Ogórki obrać, przekroić wzdłuż, a potem na plasterki. Rzodkiewki i marchew zetrzeć na tarce. Koper i cebulkę poszatkować. Przygotowane składniki wrzucić do miski, dodać oliwę, sok z cytryny oraz sól, pieprz i zioła do smaku, wymieszać, odstawić na 20 minut.

2 komentarze:

cudawianki pisze...

podoba mi sie ta salatka, tylko musialabym odczekac, az kapusta zmieknie...

Ania pisze...

Młoda kapusta bardzo szybko mięknie. Ja nie lubię jak robi się wodnista, więc mieszam składniki tuż przed obiadkiem i zanim zjemy zupę, to surówka zdąży sie przegryźć.