50 liści
40 dag mięsa mielonego
1 cebula
¾ szkl ugotowanego ryżu
2 łyżki koperku
2 łyżki natki pietruszki
Sól, pieprz, pieprz ziołowy
Bułka tarta
2 jaja
1 łyżka mięty
Oliwa
Plastry cytryny i liście winogron do wyłożenia naczynia
½ l bulionu
Opłukane liście winogron sparzyć wrzątkiem. Cebule posiekać i zeszklić na oliwie. Przygotować farsz z mięsa, jajek, tartej bułki, ryżu cebuli, koperku, mięty, natki i przypraw. Masę nakładać na liście i zawijać małe gołąbki. Można zwijać po 2 liście założone na siebie jeżeli liście są małe. Dno naczynia wyłożyć liśćmi winogron i plasterkami cytryny. Na nich dość ciasno układać gołąbki, zalać wodą i docisnąć talerzem. Dusić na małym ogniu ok. 90 min.
40 dag mięsa mielonego
1 cebula
¾ szkl ugotowanego ryżu
2 łyżki koperku
2 łyżki natki pietruszki
Sól, pieprz, pieprz ziołowy
Bułka tarta
2 jaja
1 łyżka mięty
Oliwa
Plastry cytryny i liście winogron do wyłożenia naczynia
½ l bulionu
Opłukane liście winogron sparzyć wrzątkiem. Cebule posiekać i zeszklić na oliwie. Przygotować farsz z mięsa, jajek, tartej bułki, ryżu cebuli, koperku, mięty, natki i przypraw. Masę nakładać na liście i zawijać małe gołąbki. Można zwijać po 2 liście założone na siebie jeżeli liście są małe. Dno naczynia wyłożyć liśćmi winogron i plasterkami cytryny. Na nich dość ciasno układać gołąbki, zalać wodą i docisnąć talerzem. Dusić na małym ogniu ok. 90 min.
3 komentarze:
ładnie wyglądają gołąbki w takich liściach
chyba nawet ładniej niż w kapuście
nigdy ich nie jadłam..
Uwielbiam takie golabki. Zajadam sie nimi jak tylko mam okazje. Zawsze kupuje gotowe od Greka. Sama jeszcze nie robilam :)
Mniam! U nas po liściach winogron zostało tylko wspomnienie, ale za to jakie pyszne;-)
Prześlij komentarz