Krem z jarmużu

Jarmuż to bardzo zdrowe, choć mało doceniane w naszej kuchni warzywo. Jest bogatym źródłem witamin, soli mineralnych oraz przeciwutleniaczy.


250 g jarmużu
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 pietruszka
Natka pietruszki
3 czubate łyżki śmietany 18%
Sól, pieprz
2 szkl wody
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
¼ cytryny
Tarty parmezan
Kostka rosołowa

Poszatkowaną cebulę udusić na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła, na końcu dodać pokrojony czosnek. 1/3 pietruszki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do cebuli. Do osobnego garnka wlać 1 szkl wody, dodać kostkę rosołową i pozostały korzeń pietruszki, zagotować. Następnie dodać liście jarmużu (wcześniej umyć liście i wyciąć twarde nerwy). Dodać cebule i dusić wszystko ok. 5 min., aż liście staną się intensywnie zielone. Dolać 1 szkl wody i dusić kolejne 5 min. Doprawić do smaku i zblendować. Na końcu dodać śmietanę i udekorować w miseczce tartym parmezanem. Podawać z grzankami.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Robiłam zupę, wyszła obrzydliwa musiałam wywalić!