Galantyna z kurczaka

Gotujemy po polsku!W ramach akcji „Gotujemy po polsku!”, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl proponuję pyszna galantynę. Z podanych składników robię dwie porcje, jedną można zamrozić po upieczeniu.





1 kg kawałków z nóżek kurczaka ze skórami
4 wątróbki drobiowe
4 łyżki bułki tartej
1 jajo
Duży pęczek natki pietruszki
Sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek, czerwona papryka słodka
Przeźroczysta folia spożywcza

Odkładamy 4 ładne kawałki kurczaka ze skórą. Pozostałe kawałki z kurczaka mielimy w maszynce. Wątróbki kroimy w kostkę i dodajemy do mielonego. Wszystko doprawiamy, dodajemy jajko, tartą bułkę oraz pokrojoną pietruszkę, mieszamy.
Na folii układamy koło siebie 2 kawałki kurczaka, przyprawiamy i wykładamy na to połowę masy. Zwijamy w rulon i owijamy szczelnie kilka razy folią, aby podczas gotowania nie dostała się do środka woda. Identycznie postępujemy z pozostałymi dwoma kawałkami kruczka i resztą masy. Obie porcje wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu 1h 20min. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej wstawić do lodówki na noc i dopiero następnego dnia wyjąć z folii.

Brak komentarzy: