Moją pierwszą propozycją w akcji "Gotujemy po polsku!", pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl są flaczki, doskonała potrawa zarówno na przyjecie, jak i na rodzinny obiad.
1 kg flaków wołowych parzonych
1 marchewka
1 pietruszka
½ małego selera
½ pora
4 ziarna pieprzu, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe
2 łyżki masła
1 czubata łyżka mąki
1 cebula
Gałka muszkatołowa, majeranek, sól, pieprz, ostra papryka
Przyprawa do flaków
Na rosół:
1 korpus z kurczaka
30 dag wołowiny
2 marchewki
2 pietruszki
½ małego selera
½ pora
Kucharek, pieprz, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe
Flaki zalać wodą i zagotować. Następnie odcedzić i czynność powtórzyć 2 razy. Z podanych wyżej składników ugotować rosół, odcedzić. Obgotowane flaki wrzucić do odcedzonego rosołu. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na drobnych oczkach, pora drobno pokroić i zrumienić warzywa na łyżce masła. Następnie wrzucić warzywa do flaków, dodać liście laurowe ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Gotować na małym ogniu, aż flaczki zmiękną. Wołowinę z rosołu pokroić w paseczki i dodać do zupy. Wsypać przyprawę do flaków, doprawić gałką, majerankiem, solą i pieprzem. Cebulę drobno pokroić i zrumienić na łyżce masła z dodatkiem łyżeczki ostrej papryki, następnie dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać do flaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz