Biszkopt niezawodny

Niezastapiony przepis mojej mamy na biszkopt. Zawsze wychodzi puszysty i delikatny.


6 jaj
250 dag cukru
120g mąki tortowej
120g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
4 łyżki zimnej wody
Szczypta soli

Żółtka oddzielić od białek. Odłożyć 2 łyżki cukru, a resztę dodać do żółtek, wlać wodę i ubijać ok. 5 minut. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać odłożone wcześniej 2 łyżki cukru. Pianę połączyć z ubitymi żółtkami mieszając delikatnie łyżką. Potem stopniowo dodawać przesiane mąki. Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, natłuścić lekko olejem i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto i piec w 170stC około 40 minut.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Ludzie litosci ,dlaczego nikt nie podaje wielkosci blachy? Nie mieszkam w PL i wrozka tez nie jestem.