Tort kawowo-cytrynowy


Biszkopt
5  jaj
200 dag cukru
100g mąki tortowej
100g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
4 łyżki zimnej wody
Szczypta soli

Żółtka oddzielić od białek. Odłożyć 2 łyżki cukru, a resztę dodać do żółtek, wlać wodę i ubijać ok. 5 minut. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać odłożone wcześniej 2 łyżki cukru. Pianę połączyć z ubitymi żółtkami mieszając delikatnie łyżką. Potem stopniowo dodawać przesiane mąki. Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, natłuścić lekko olejem i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto i piec w 170stC około 40 minut.

Masa
5 żółtek
500 ml mleka
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 szkl. cukru
1,5 kostki masła
aromat śmietankowy
czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
3-4 łyżki soku z cytryny
1/3 szkl. likieru cytrynowego
opłatek ze zdjęciem (zamówiłam przez internet)
tarta gorzka czekolada
winogrna

3/4 mleka zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzić mąkę i cukier, wlać do gotującego mleka i ugotować budyń. Dobrze wystudzić. Masło utrzeć, dodając stopniowo zimny budyń i kilka kropli aromatu śmietankowego. Odłożyć 1/3 masy i połączyć ją z kawą rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Resztę masy połączyć delikatnie z  sokiem cytrynowym.
Biszkopt przekroić na 3 części. Likier połączyć pół na pół z zimną, przegotowaną wodą i nasączać nim kolejno blaty biszkoptu.
Na pierwszy, nasączony biszkopt wyłożyć połowę kremu cytrynowego, przykryć drugim blatem. Nasączyć drugi blat likierem i wyłożyć większa część kremu kawowego, przykryć trzecim blatem. Nasączyć trzeci blat i posmarować cienko kremem cytrynowym.  Położyć opłatek. Boki tortu posmarwać pozostałym kremem kawowym i oprószyć tartą czekoladą. Wierzch ozdobić resztą kremu cytrynowego, udekorować winogronami i czekoladą.

Brak komentarzy: