Torcik oreo


225g ciasteczek digestive
100g masła

Ciasteczka drobno pokruszyć i zalać roztopionym masłem, dobrze wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć ciasteczkami i ugnieść. Wstawić do lodówki na 30 min.


100g białej czekolady
500g ricotty
200g kremówki
3 czubate łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
2 opakowania Oreo (154g)

Kremówkę ubić z dodatkiem cukru, dodać ricottę i dobrze wymieszać mikserem. Białą czekoladę pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę namoczyć w 1/3 szkl. ciepłej wody. Przestudzoną białą czekoladę zmiksować z masą serową i rozpuszczoną żelatyną. Na końcu dodać 1 op. pokruszonych ciastek Oreo (razem z białą masą) i wymieszać. Masę serową przełożyć do tortownicy, na przygotowany wcześniej spód. Udekorować wierzch ciastkami. Wstawić do lodówki na kilka godzin, albo najlepiej na noc. 


3 komentarze:

Izaa pisze...

pieknie wyglada

Jak u Ma-gdy pisze...

fajny, niekonwencjonalny pomysł na deser z Oreo - podobno całkiem niezłe są również muffiny z Oreo zatopionym w muffinowym cieście

Forex pisze...

Świetny przepis!