Kotlety z cukinią

Przepis podpatrzony w programie 'Jakubiak w sezonie'. Kotlety są bardzo smaczne, wilgotne i aromatyczne. Z przepisu wychodzi ok. 15 kotlecików.


1/2 kg. mielonego mięsa z kurczaka
3 średnie cukinie
3 ząbki czosnku
100g fety
sok z cytryny
kolendra, kmin
sól, pieprz
estragon
mąka

Cukinie umyć i zetrzeć wraz ze skórką na tarce o grubych oczkach. Lekko osolić i odstawić na 15-20 min., następnie odcisnąć. Nasiona kolendry i kminu uprażyć na suchej patelni, odczekać żeby wystygły, a potem rozgnieść w moździeżu. Zmielone mięso połączyć z odciśniętą cukinią i roztartą kolendrą i kminem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszyć fetę, dodać sok z cytryny i estragon. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać masę. Formować kotleciki, obtoczyć w mące i delikatnie zrumienić z obu stron na oleju. Ułożyć kotleciki na blasze i piec w piekarniku 10-15 min. w temp. 200stC.

2 komentarze:

przeliteruje pisze...

Ostatnio robiłam bardzo podobne! :)
Bardzo smaczne. :)

Unknown pisze...

kolejny fajny pomysl na cukinię :)
pyszna jest, zwłaszcza grillowana mnie urzekła ;)
http://www.zgrilla.pl/category/warzywa-z-grilla/cukinia-z-grilla/